Saber

Saber Sertifikası Nedir?

Saber Sertifikası, en basit tanımıyla ihracatçı belgesi anlamına geliyor. Suudi Arabistan ile iş yapan firmalardan istenilen Saber Sertifikası, bir yıllık yapılan bir sertifika özelliği taşıyor. 1 Ocak 2020 tarihinden bu yana Suudi Arabistan’a ürün gönderimi yapan, ticaret yapan her firmanın Saber Sertifikasına sahip olması gerekiyor. İhracat yapma izni veren Saber Sertifikası almak için firmaların çeşitli belgeleri toparlaması ve resmi makamlara sunması gerekiyor. Peki, Saber Sertifikası için hangi belgeleri almalısınız? İnceleyelim.

Saber Sertifikası (İhracat İzin Belgesi) İçin İstenilen Belgeler

Saber Sertifikası başvurularında firmalardan ticari fatura, sigorta belgesi, yükleme listesi, konşimento gibi birtakım belgeler isteniyor. Suudi Arabistan ile diğer ülkeler arasındaki ihracata dayalı ticareti kolaylaştıran Saber Sertifikası, tüm ürünler için isteniyor. Saber Sertifikası yıllık veriliyor. İhracatçı belge aslında SASO Belgesinin yerine geçmeye hazırlanan bir belge türü. SASO belgesi ile Suudi Arabistan’a gönderilen ürünlerin hepsi, detaylı olarak gümrükte denetleniyor. Saber Sertifikasının amacı Suudi Arabistan’a gönderilen ürünlerin denetimini kolaylaştırmak ve tek sistemle süreci tamamlamaktır. Elbette sertifikanın ana amacı yani Suudi Arabistan’ın belge talep etmesinin nedeni ülke pazarındaki tüm ürünlerin güvenli ve sağlıklı olmasıdır. İşbu sebeple Suudi Arabistan’a göndereceğiniz ürünlerin türüne göre Saber Sertifikası almalısınız.

Saber Sertifikası İstenilen Ürünler

Saber Sertifikası istenilen ürünlerin bazıları şöyledir;

  • 14 yaş altı çocukların ilgi alanına giren oyun, oyuncak ve benzeri tüm ürünler
  • Makine, makine aksamları, makine yedek parçaları
  • Makine yağı, hidrolik yağı, fren yağı, otomatik şanzıman yağı, motor yağı
  • Tekstil ürünleri; kumaş, perde, kılıf, çarşaf, nevresim vb. ürünler
  • Elektronik ürün ve parçalar. Voltajlı ürünlerde AC için 50-1000 W; DC için 75-1500 W derecesi esas alınır.
  • Yalıtım malzemeleri. Kaplama yapılan fayans, seramik vb. her türlü ürün
  • Bina tesisat ürünleri
  • Asansör ve asansör güvenliğinde kullanılan ürünler
  • Bina ve inşaat mühendisliğine konu olan çelik, alüminyum vb. ürünler
  • Tuğla, mermer, taş, fayans, seramik vb. ürünler
  • LPG’li ürünler, gaz besleme hortumu ve gaz tüpü valfı, ocak, hidrolik bağlantı ürünleri, kaçak alarm sistemi
  • Çimento, alçı taşı, hazır beton, kireç vb. ürünler

Yukarıdaki ürünler öncelikli ürünlerdir. Ürünlerin içeriği ve türü değişkenlik gösterebilir. Bu konuda güncelleme yapıldığında ihracatçı belgeye sahip firmalar da güncellemelerden haberdar olur.

Saber Sertifikası alan her firmanın ihracat yapacağı ürünleri Saber Sertifika sistemine eklemesi gerekir. Ürünler sisteme yüklenirken güvenli olduklarını gösteren belgeler de sisteme dâhil edilir. Saber Sertifikası 1 Ocak 2020 ile birlikte zorunlu hale getirilmiştir. Bu tarihten önce SASO ve benzeri belgelerle ürün denetimi yapılıyordu. 15 Şubat 2020’ye kadar ihracatçı firmaların Saber Sertifikası almasına müsaade edilmişti. 15/02/2020 ile birlikte Suudi Arabistan’a yalnızca Saber Sertifikası ile ürün gönderimi yapılabiliyor.

Saber Sertifikası Almak için Bizi Arayın

Firmamız ihracat yapan firmalara gerekli belge ve sertifika almak için profesyonel hizmet veriyor. Suudi Arabistan’a göndereceğiniz ürünlerin sınırdan dönmemesi, ülke pazarına giriş yapabilmesi için Saber Sertifika almak zorundasınız. Sertifika başvurunuzu firmamızla yapabilir, sorunsuz bir başvuru süreci geçirebilirsiniz. Ekibimiz, başvurunuzu titizlikle gerçekleştirmek ve olumlu sonuç almanız için sizleri bekliyor.