Belge İstek Formu

ISO 16949

ISO 16949 Belgesi Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren tüm tedarikçiler tarafından alınması zorunlu olan belgedir. Şöyle ki, otomotiv gibi büyük ölçekli ve sıkı denetlenen bir iş kolunda ISO 16949 sertifikasına sahip olmayan bir tedarikçinin satış yapması ve başarılı olması beklenmez. ISO 16949 Standardı hem otomotiv hem motosiklet tedarikçileri için geçerlidir.

ISO 16949 Uluslararası Otomotiv Görev Gücü (IATF, The International Automotive Task Force) tarafından geliştirilmiştir. Almanya, Fransa, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi otomobil endüstrisinin önemli üretim merkezlerinde; otorite teknik kurumların tedarikçiler için belirlediği standartlar göz önüne alınarak, dünya geneli için tek bir standart yani ISO 16949 belirlenmiştir. Dünyanın en büyük araç üreticisi şirketlerinin ar-ge ve kalite departmanlarının da katkı sunduğu bir süreçte netleştirilen ISO 16949 standartları sayesinde, büyüyen otomotiv sektörünün kalitesiz ürün tedarik karmaşası içinde güven kaybetmesinin önüne geçilmiştir. Böylece dolaylı olarak kazalardaki can ve mal kayıpları da bir yönüyle minimize edilmiştir.

IATF dokuz büyük araç üreticisi firma ve ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ile İtalya’dan ulusal otomotiv ticaret kuruluşlarından oluşmaktadır. Dokuz büyük araç üreticisi firma alfabetik sırada şunlardır: BMW, Chrysler, Daimler, Fiat, Ford, General Motors, PSA Peugeot Citroen, Renault ve Volkswagen. Yola çıkılırken otomotiv sektöründe uygulanmakta olan farklı süreçleri bir araya getirmek hedeflenmiştir.

Neden ISO 16949 Almalıyım?

Otomotiv gibi, yüksek standartlara sahip büyük üreticilerin var olduğu bir pazarda, onların standartlarına uymayan tedarikçilerin ayakta kalması düşünülemez. 

Ayrıca, ISO 16949 belgesine sahip olmanız sizi tedarikçi olarak güvenli kılar. Özellikle de kurulduğunuz tarihe yakın bir zamanda bu standarda sahip olduğunuzu ibra etmeniz, üretim kaliteniz hakkında daha fazla olumlu izlenim bırakır. Bu nedenle tedarikçilerin ISO 16949 başvurusunu bir an önce başlatmaları lehlerine olacaktır.

ISO 16949 standartlarına aykırı üretim yaptıklarını belirlenen tedarikçiler ise “çıkma, ikinci el ve merdiven altı” üretici kategorisinde değerlendirileceklerdir. Satış yapma imkânı bulsalar bile ilerde yasal sorunlarla karşılaşma ihtimalleri bulunur. Kar marjlarının ve satış potansiyellerinin de bir hayli aşağı seviyelere düşmesi söz konusu olabilir.

SWC Belgelendirme’nin uzun yıllara dayan tecrübesi ve uzmanlığı, ISO 16949 belgesine en hızlı ve güvenli şekilde ulaşmanız için hizmetinizdedir.