CE Belgesi

CE Belgesi Nedir? Neden Alınmalı? Nasıl Alınır?

Kullandığınız, satın aldığınız tüm ürünlerde CE işareti bulunuyor. CE işareti, söz konusu ürünün CE Belgesi sahibi olduğunu gösteriyor. Avrupa Birliği Ürün Güvenlik Mevzuatları kapsamında, ürünün ya da markanın uygun ve güvenilir olduğu CE Uygunluk Beyanı ile ispat ediliyor. CE Belgesi Avrupa ülkelerinde önemli ve gerekli bir belge olup ülkemizdeki üretimlerde de kullanılan bir belgedir. CE işareti gördüğünüz her ürün, aslında Avrupa Birliği normlarına uygunluğu belgeliyor.

Firmanızın elektronik ya da çocuklar için oyuncak üretiyor olabilir, fark etmez. Üretimini yaptığınız ürünün Avrupa Birliği Ürün Güvenlik Mevzuatına uygun olduğunu CE Belgesi alarak göstermekle yükümlüsünüz. İnsan sağlığına, doğaya, üretim personellerine, kullanıcılara zarar vermeyen tamamen sağlıklı ve güvenli ürün amacıyla CE Belgesi kuralı uygulanıyor. CE Belgesi ve diğer istenilen kalite – güvenlik belgelerine sahip olmak ürünlerin dış pazardaki pasaportu gibi kabul ediliyor, gümrükten sorunsuzca geçiyor. Avrupa pazarında ticaret yapabilmenin kurallarından biri de CE işareti taşıyan ürünlere sahip olmaktır.

CE Belgesi Hangi Ülkelerde Geçerli?

CE Belgesi ya da CE işareti taşıyan ürünler Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında serbest dolaşıma girme hakkına sahiptir. AB üye ülkelerinin pazarında kalite standardına önem veriliyor, zorunlu belgelendirme ile bu kalite korunuyor. CE Belgesi AB ülkeleri haricinde EFTA ve CEFTA ülkelerinde de geçerlilik gösteriyor. EFTA ülkeler İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn ve Norveç’tir.  CEFTA ülkeler ise Makedonya, Sırbistan ve Karadağ’dır. Elbette Türkiye de CE Belgesi ülkeleri arasında boy gösteriyor.

CE İşareti Prosedürleri

  • Ürün iç ya da AB pazarında boy göstermeden önce AB kurallarına uygun şekilde işaretleme yapılmalıdır.
  • Her üretici AB direktiflerine uygun hareket etmeli ve kontrollerini yapmalıdır.
  • Üretici uygun bulunan her ürüne CE işaretini yerleştirmelidir.
  • Ürün üzerinde yer alan diğer işaret ya da bilgiler CE işaretini kapatmayacak şekilde konumlandırılmalı, CE işareti açıkça görülmelidir.

CE Belgesi Başvurusunda Yer Alması Gereken Teknik Bilgiler

  • Ürüne dair teknik bilgi
  • Teknik çizim, resim, devre şemaları
  • Ürün uygunluk beyanı şartnameleri
  • Ürüne dair tüm komponent bilgiler
  • Ürün test raporları
  • Ürün kullanma kılavuzu – talimatları
  • AT uygunluk beyanı

Üretimin son bölümünden itibaren ürünle ilgili tüm bilgilerin on yıl saklanması zorunluluğu bulunuyor.

CE Belgesi Başvurusu Yapmak İçin Bizi Arayın

CE Belgesi, herhangi bir ürün üreten her firmanın her ürün için alması gereken bir belge. İşbu sebeple iç ve dış pazarda yer alabilmek için vakit kaybetmeden bu belgeyi almalısınız. Üretim yapıp satışa koyduğunuz halde CE Belgesi almadıysanız eğer 30 bin ₺’ye kadar ceza ödeyebilirsiniz. CE Belgesi başvurularında vakit ve nakit kaybetmeden süreci hızla, güvenle tamamlamak için başvuru merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.

CE MAKİNE VE EKİPMANLARI AKREDİTASYONUMUZA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ.