KC Belgesi

KC Belgesi – KC Mark Nedir? Nasıl Alınır?

Kore Cumhuriyeti, geçmişte yaşadıkları ekonomik krizden sonra hızla toparlanarak iyileşen bir ekonomiye ulaştı. 2002 yılında ülke ekonomisinin şeffaf şekilde yeniden yapılanıp güçlü konuma ulaşması dünyada dış ticaret yapan firmaların dikkatini çekti. Uzun yıllardır Türkiye dâhil birçok ülke ürünlerinin Kore pazarında yer alması için ticari bağlantılar kuruyor. Kore Cumhuriyeti, ticari bağı kabul ediyor ancak kabul ederken her ülkeden, her firmadan bazı sertifikalar ve ürün testleri talep ediyor. KC Belgesi, KC Mark ya da Kore Sertifikası adıyla bilinen bu belgeler, ürünlerin kalitesini temsil ediyor. Türkiye’deki TSE, ISO ve benzeri sertifikalara benzeyen KC Belgesi, Kore’nin ithalat yönetmeliği düzenlemesi sonrasında ortaya çıktı.

KC Belgesi, elektrikli cihaz ve ekipmanların güvenli, uygun olduğunu gösteren resmi bir belge özelliği taşıyor. Kore, akredite edilmiş sertifika merkezleri aracılığıyla firmaların KC Belgesi almasını istiyor. Firmalar, ürünlerinin uluslararası kalite standardına uygun ve güvenilir olduğunu göstermek için KC Belgesi almak zorunda. Kore, Elektrikli Aletler Güvenlik Kontrol Kanunu ile birlikte elektronik ürünlerin güvenliğini ve bittabi tüketicilerin elektrik tehlikelerinden korunmasını amaçlamıştır. Dünyanın en yenilikçi teknolojisinin Kore’de olmasını hedefleyen ülke, elektronik cihaz ve ürünlerin güvenliğine çok dikkat ediyor. Bu kapsamda 2009 yılında Kore Sanayi Bakanlığı, KC programına imza attı. Buna göre elektrikli ürünlerin KC Mark sayılabilmesi için elektromanyetik uyumluluk testi, enerji tasarrufu testi, güvenlik testi gibi testlerden geçmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Kore, Tip 1 – Tip 2 – Tip 3 şeklinde tüm ürünleri kategorize etmiştir. KC Mark – KC Belgesi süreci de böylelikle daha pratik bir zemine oturtulmuştur. Tip 1 grubunda küçük ev aletleri ve tüketici için olası tehlikeler taşıyan elektrikli cihazlar yer alıyor. Tip 2 grubunda daha az tehlikeli elektronik cihazlar yer alıyor. Yaklaşık 200’e yakın ürün için KC Mark Belgesi isteniyor. Tip 1 grubundaki ürünler için tehlike arz etmesi sebebiyle üç yılda bir denetim gerçekleştiriliyor.  

KC Belgesi Almak için Gerekli Evraklar

KC Belgesi başvurusunda gerekli belgeler;

  • CB test raporu (en az 3 yıllık)
  • Blok şeması
  • Devre şeması
  • Ürün testleri için numune
  • Etiket (Korece)
  • Kullanma kılavuzu (Korece)
  • Ürün fotoğrafları (ürünün kablosu, fişi vs.)
  • Başvuru sahibi tarafından imzalanmış yetki yazısı
  • FI soru listesi (başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalı)

KC – Kore Sertifikası Nasıl Alınır?

KC Belgesi – KC Mark ya da yaygın adıyla Kore Sertifikası almak için istenilen tüm evrakları hazırlayıp yeminli tercüman aracılığıyla istenilen dile çeviri yaptırmalısınız. Dış ticaret belgelerinde genellikle ürüne odaklanılarak birçok evrak istenir ancak firmanıza ait temel bilgiler de belgeli şekilde istenecektir. Bu nedenle KC Mark başvurusu yaparken eksiksiz bir dosya sunmak önemlidir.

İhracatçı belge başvurularında profesyonel bir çalışma kaydeden başvuru merkezimiz, bugüne kadar Türk firmalarının dış ticarette ilerlemesine hız kazandırmıştır. Sizler de Kore Sertifikası almayı planlıyorsanız hiç vakit kaybetmemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Firmamızın KC Belgesi başvurularında tecrübeli ekibi sizleri bekliyor.